Foto: Rutgerson Marin.

Apr 9, 2018

Rutgerson Marin framtidssäkrar fortsatt svensk produktion


Företaget är största arbetsgivaren på orten och har gjort stora investeringar för att behålla produktionen lokalt. Fördelarna är många, menar produktionschef Carl-William Rutgerson.


När konkurrenterna flyttar produktionen till låglöneländer väljer båttillbehörstillverkaren Rutgerson Marin i Marstrand att investera i ny produktionsteknik på hemmaplan.

-Vi ser många fördelar med att behålla produktionen i Sverige, berättar Carl-William Rutgerson.

-Med hela verksamheten under ett och samma tak har vi full koll på kvalitén under hela tillverkningsprocessen. Vi sparar också mycket pengar på transport, och behöver inte sitta på lika stora lager som konkurrenterna. Det gör att vi lättare kan ställa om verksamheten och anpassa oss efter våra kunders behov, berättar Carl-William Rutgerson som är produktionschef på familjeföretaget i Marstrand.

Rutgerson Marin grundades i Marstrand redan 1976, och är idag en av världens ledande tillverkare av segel- och däcksbeslag. Företaget har alltid strävat efter att ligga i framkant när det gäller innovation och ny teknik. För att möta konkurrensen och den ökade efterfrågan har Rutgerson det senaste året gjort stora investeringar inom automation och robotik.

Efter den senaste investeringen, en 5-axlig Mazak INTEGREX e-410 fleroperationsmaskin, kan produktionen nu pågå dygnet runt, även när fabriken är obemannad.

-Delar vi tidigare fick producera i flera steg kan nu tillverkas utan avbrott. Den nya maskinen ger oss högre produktionskapacitet och minskar risken för fel och avvikelser. Det har också blivit lättare att ställa om mellan olika produkter, tillverka mindre serier och mer komplexa detaljer.

Andra nykomlingar i Rutgerson-fabriken är den avancerade UR-roboten, och en automatisk vakuumformningsmaskin från ILLIG som kan omvandla stora skivor (1 x 1,5 m) av termoplast till vilken form som helst. Båda kommer kunna ses i drift under Rutgerson årliga Öppet Hus sista helgen i augusti.

Rutgerson Marin är med sina 30-tal anställda en av Marstrands största arbetsgivare. När produktionstekniken blir mer komplicerad ökar även efterfrågan på kompetent personal och Rutgerson har nyligen rekryterat ytterligare en montör och en cnc-operatör.

För att arbeta proaktivt med rerkytering engagerar sig Rutgerson Marin i flera lokala skolprojekt för att på olika sätt för att höja kvalitén och statusen på de yrkesutbildningar som finns i kommunen.

-Vi är beroende av duktiga medarbetare och försöker på olika sätt öka lokala ungdomars intresse för teknik och modern tillverkning, säger Carl-William Rutgerson.
 • Nov 19, 2018

  Linde Roadster utsedd till vinnare

  Branschnytt Linde Material Handlings banbrytande motviktstruck Roadster vinner prestigefyllda designtävlingen German Design Award.
  14
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  90

 • Teknik

  Norelems dämpare levererar rätt struktur

  Eftersom chockabsorption och vibrationsstyrning är kritiskt för långsiktig maskinprestanda så erbjuder norelems sortiment av industriella dämpare en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  13