Gunilla Stjernberg, vd på Stjernberg Automation, brinner för laser och digital produktion och trivs alldeles utmärkt i den digitala utvecklingen. Foto: Stjernberg Automation.

May 17, 2018

Stjernberg Automation sitter bekvämt i digital produktion


– Nu finns det ett namn för det vi hela tiden arbetat med och som varit vårt stora intresse – Digital produktion, säger Gunilla Stjernberg, vd.


Med bakgrund i laserteknik har makarna Magnus och Gunilla Stjernberg utvecklat sitt automationsföretag under ett decennium. Nu går de raka vägen in i en digital framtid som passar företaget som handsken.

Stjernberg Automation fyller tio år i år och har alltså verkat under en period då automationslösningar utvecklats och tagits i anspråk i den tillverkande industrin i större utsträckning än någonsin förr. Det var Magnus Stjernberg som för drygt tio år sedan såg potentialen i att starta eget kring laserteknik som både han och Gunilla arbetat inom under många år.

Digitala i alla år
Tillsammans har de sedan drivit och utvecklat verksamheten till ett automationsföretag med många intressanta produkter, där grundtanken varit just det som numer är ett begrepp och som alla talar om som den enda vägen framåt – digital produktion.

– Det har varit vårt stora intresse i alla år, säger Gunilla Stjernberg.
– Nu har utvecklingen kommit ifatt oss, säger hon med glimten i ögat.

Det vill säga att Stjernberg Automation alltid jobbat med kostnadseffektiva lösningar, möjligheten att tillverka flera produkter i samma lina, automatiska omställningar tillsammans med de stora möjligheterna med lasertekniken med snabbheten, flexibiliteten och möjligheten till kundanpassade märkningar och så vidare. Kort sagt; Industri 4.0 och digital tillverkning innan begreppen fanns.

– Det har vi jobbat med i alla år. Nu är vi äntligen här!

Molntjänster är också en del i digitaliseringen.

– Slipper man flyga och åka bil för service och annat, får man också sådana miljövinster med den här tekniken. Dessutom är laser en förhållandevis miljövänlig och effektiv metod. Det finns många vinster att göra med laser och digital produktion som man kanske inte tänker på.


All design, mekanisk konstruktion och elkonstruktion, programmering, montering och driftsättning av produkterna sker i huset.

Avändbar metod
Från medicinteknik och livsmedelsindustri till mindre verkstäder – Stjernberg Automations produkter hittar köpare inom de flesta industrisegment.
– Lasertekniken kan användas till så mycket, och det gör naturligtvis att vi har en väldigt stor bredd på kunderna.
– Laserskärning är naturligtvis ett stort område och som många använder, men vi har dessutom gjort en rad lösningar för produktion – bara för att vi kan...
De främsta områdena för lasertekniken är märkning, skärning, svetsning och lödning.
– Men laser kan också användas till exempelvis härdning och perforering.
– Vi jobbar mycket med laserprocesserna. Vi har labb där vi kan utveckla och testa processerna tillsammans med våra kunder. Vi kan till exempel hjälpa till med att forma en ny produkt för att vara produktionsvänlig.

– Vi vill vara med hela vägen med våra kunder, från utvecklingen och framtagningen av en produkt till en färdig produktionslina.
Laser är alltså hjärtat i verksamheten men produktfloran är bred och omfattar inte bara laserlösningar för märkning, lödning, cladding och svetsning i automatiserade celler utan här finns även lösningar för hantering, kontroll, visionsystem, montering och även transportörer som återförsäljare för Conveyer 22. Bland annat.

– Ska man bli duktig på laser måste man bli duktig på kringutrustningen, säger Gunilla Stjernberg. Laser används oftast där det är ganska tighta toleranser och då måste man ha koll på automationen runtomkring. Ibland börjar en förfrågan med exempelvis en märkningsutrustning och slutar med att vi tar hand om hela hanteringen. Det blir mer helhetsåtaganden.
Det går naturligtvis åt en hel del robotar hos Stjernberg Automation.
– Vi är partner med både KUKA och ABB, men använder också bland annat Fanuc. Vi använder den robot som är bäst lämpad för det aktuella projektet. Om kunden är trogen en viss robottillverkare spelar naturligtvis också det roll.

Utvecklas hemma – och i Kina
Stjernberg Automation har vuxit stadigt under sina tio år. Idag har företaget tio fast anställda, fem timanställda och lika många konsulter knutna till sig.
– Vi har en kreativ miljö med kreativa människor.

All design, mekanisk konstruktion och elkonstruktion, programmering, montering och driftsättning av produkterna sker i huset.

– Tillverkningen av komponenter lägger vi ut på andra, främst företag i Västsverige. I våra framtidsvisioner finns tankar på att knyta en mekanisk verkstad till oss.

Stjernberg Automation är bofast i Kungsbacka med med armar som sträcker sig långt ut i världen.

– Vi har kontor i Shanghai och är med i ett joint venture i Kina. Det kommer att landa i viss produktion där.
– Det vi är duktiga på här, det vill säga utveckla digital produktion och ligga i framkant på det området, kommer att fortsätta här hemma. Det blir lite annorlunda inriktning i Kina, men vi kommer att ha ett förhoppningsvis fruktsamt kunskapsutbyte och utvecklas.

– Kina satsar stort på digitalisering. De utvecklar mycket för att komma ikapp och man investerar tungt i nya idéer. Därför går den utvecklingen snabbare i Kina än den gör här, där vi tenderar att jobba traditionellt och enligt gamla idéer. Vi tänker lite för kortsiktigt. Att våga ta steget mot annorlunda produktion och tänka i nya banor är ofta en tröskel för svenska företag.

Ambition och engagemang

Stjernberg Automation är i en expansiv fas just nu och har en vd som är en del av teamet med närhet till produktionen men som också kan peka med hela handen. Hon är starkt engagerad i företagets verksamhet och företagets ambition är att i ökad utsträckning visa vad man gör. Ambitionerna sträcker sig långt utanför företaget, med kontakter med skola, engagemang i Teknik College och Teknikkampen för tjejer bland annat.
– Vi engagerar oss brett inom både vår egen verksamhet och skola.

Framåt hösten blir det födelsedagskalas i Kungsbacka...
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    En oöverträfflig 3D-kamera

    Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
    9