Björn Rosengren. Foto: Sandvik.

Apr 24, 2018

Rekordresultat för Sandvik


Stärkt balansräkning ger utrymme att växa kärnaffären.

Orderingången för första kvartalet uppgick till 25 419 (24 916) miljoner kronor. Intäkterna uppgick till 23 685 (21 758) miljoner kronor och rörelseresultat blev 4 271 (3 495) miljoner kronor.

– Jag är nöjd med koncernens utveckling, säger Björn Rosengren, Sandviks VD och koncernchef.

– Underliggande efterfrågan förbättrades inom samtliga affärsområden och geografiska regioner vilket resulterade i ett förhållande mellan orderingång/intäkter på 107 %. Den starka intäktstillväxten bidrog till att rörelseresultatet ökade med 22 % till en rekordhög nivå på 4,3 miljarder kronor (3,5). Samtliga affärsområden förbättrade sina rörelsemarginaler, vilket bidrog till den övergripande förbättrade nivån på 18,0 % (16,1).

– Jag är särskilt nöjd med resultatet för Sandvik Machining Solutions. För Sandvik Mining and Rock Technology ser jag en ytterligare förbättringspotential för rörelsemarginalen, delvis drivet av ett ökat fokus på intern effektivitet. Inom Sandvik Materials Technology fortskrider de pågående eff ektiviseringsåtgärderna planenligt.

– Det starka rörelseresultatet för kvartalet samt de avyttringar som nyligen har genomförts - i januari slutförde vi avyttringen av svetstrådsverksamheten till ESAB - bidrog till att balansräkning stärktes ytterligare. Det ger utrymme att växa Sandviks kärnaffär. 

– Under kvartalet tillkännagav vi investeringar om cirka 200 miljoner kronor i en ny tillverkningsanläggning för fint metallpulver av titan och nickel inom Sandvik Materials Technology. Den nya anläggningen kompletterar vårt befintliga utbud av rostfritt stålpulver och stärker därmed vår ställning på marknaden för metallpulver och additiv metalltillverkning, säger Björn Rosengren.
 • Jan 23, 2019

  3D-printing ska ge SJ högre punktlighet

  Nyheter Nu satsar SJ satsar stort på tillverkning av reservdelar med 3D-printing, något som ska ge effektivare underhåll, punktlighet och nöjdare kunder.
  0
 • Jan 23, 2019

  Pirtek Sweden får ny vd

  Branschnytt Stefan Fallenius, grundare och vd för Pirtek Sweden AB (tidigare Slangakuten), väljer att lämna bolaget efter 10 år vid rodret.
  0
 • Jan 22, 2019

  Han lämnar Sandvik

  Nyheter Rekryteringen av hans efterträdare inleds nu.
  28
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  En oöverträfflig 3D-kamera

  Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
  13