Kai Johan Jiang. Foto: Nevs.

Mar 16, 2018

Kineser planerar ny jättefabrik i Trollhättan


Kinesiska investerare satsar 4 miljarder i Nevs och vill bygga en helt ny batterifabrik på biltillverkaren Nevs område i Trollhättan.

Det var på onsdagen det stod klart att Nevs i Trollhättan – som köpte upp Saab Automobiles konkursbo – fått en investering på drygt fyra miljarder kronor från Kina. Nyheten meddelades i närvaro av statsminister Stefan Löfven som under onsdagen var på besök i Trollhättan. Samtidigt stod det klart att GSR planerar bygga en sammansättningsfabrik för batterier för elbilar på Nevs fabriksområde. Tanken är att batterierna inte bara ska sitta i Nevs elbilar utan även användas av andra aktörer i Sverige. Det skriver Göteborgs-Posten.

I augusti i fjol köpte GSR det japanska bilmärket Nissans Leafs batteritillverkning och det är just via Nissan Batteries som man har planer på den nya fabriken i Trollhättan.

Nevs grundare Kai Johan Jiang, som köpte Saab Automobiles konkursbo 2012, har länge diskuterat med GSR Capital och på onsdagen skrevs ett bindande avtal under. GSR investerar 500 miljoner dollar, motsvarande 4 miljarder kronor. Det görs i form av ett konvertibelt lån som ska omvandlas till aktier i Nevs. 

-Mitt ägande kommer att minska men jag kommer fortfarande att vara största ägare. De får en minoritet, säger Kai Johan Jiang under pressträffen enligt Di.

Nevs vd Stefan Tilk säger att de nya pengarna kommer att "lätta bördan".

GSR Capital grundades 2004 och har inriktat sig på att investera i elbils- och batteriföretag. Det är via Nissan Batteries bolaget tänker sig att bygga en jättelik batterifabrik i Trollhättan. Detaljerna kring fabriken var oklara, men planerna är helt klart storslagna och mäter sig med Northvolts planerade batterifabrik i Skellefteå, enligt Di.

Planerna innebär en mångmiljardinvestering och det kan handla om uppemot tusen jobb. Batterierna ska användas både till Nevs bilar och också säljas till andra märken.

I Kina finns det många elbilsföretag på grund av statens stora subventioner till elbilar och på frågan om varför man väljer att investera i Nevs uppger GSR att här finns mycket kunnande och teknik samt en bra ledning, uppger Di.

GSRLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    En oöverträfflig 3D-kamera

    Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
    9