Foto: Saab.

Nov 26, 2018

Nu tar deras bolag över världens första distansledda flygtrafikledning


En milstolpe för Saab och LFV.

Från 1 januari 2019 tar Saabs och LFVs gemensamma bolag Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) över ansvaret för flygtrafikledningen vid flygplatserna Örnsköldsvik och Sundsvall-Timrå.

Saab och LFV har tillsammans utvecklat ett högteknologiskt system, inklusive ett operativt koncept, som möjliggör flygtrafikledning på distans av en eller flera flygplatser från en gemensam kontrollcentral i Sundsvall. 2015 blev Örnsköldsviks flygplats först i världen med flygtrafikledning på distans därifrån.

Nu tar SDATS ytterligare ett steg mot att bli en etablerad leverantör av flygtrafiktjänst och tar över flygtrafikledningen från LFV för dessa flygplatser. Avtalet gäller från 1 januari 2019 och löper under sex år med option på ytterligare två år.

– Det är ett stort steg för SDATS att få leverera dessa tjänster på ett för våra kunder kostnadseffektivt och flexibelt sätt, säger Johan Klintberg, vd för Saab Digital Air Traffic Solutions.

– Avtalet är en viktig och glädjande milstolpe för Saab och LFV. Vi har nu gemensamt uppnått ett mål för SDATS och kan fortsätta expansionen, säger Per Kjellander, operativ chef LFV.

– Det nya avtalet ger oss förutsättningar att utveckla och framtidssäkra flygplatserna. Jag ser fram mot att jobba vidare med SDATS som leverantör av flygtrafikledning, säger Frank Olofsson, flygplatschef Sundsvall-Timrå flygplats.

Saab Digital Air Traffic Solutions AB bildades 2016 som ett joint venture mellan Saab och LFV (Luftfartsverket). Genom att kombinera LFVs unika operativa erfarenhet med Saabs tekniska lösningar i världsklass, kan SDATS sköta hela processen från planering till implementering och drift av tjänster för fjärrstyrd flygtrafikledning. SDATS erbjuder flygplatser i Sverige och utomlands ett digitalt alternativ för köp av flygtrafikledningstjänster, vilket kan skapa bättre ekonomiska förutsättningar att driva flygplatser.

LFVLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    Nytt vakuumgripdon för kollaborativa robotar

    Människor och robotar arbetar alltmer i samverkan. Schmalz har därför utvecklat en gripdonslösning som säkerställer ett säkert människa-robot samarbete (MRK) tack vare sin unika produktdesign.
    8