Liu Haijiang från DiDi och Nevs vd Stefan Tilk skakar hand. Foto: Nevs.

Oct 26, 2017

Nevs skriver avtal med "Kinas Uber"


En stor del av Nevs produktion kommer att gå till det kinesiska bolaget.


 

NEVS AB och DiDi Chuxing har tagit viktiga steg mot ett omfattande samarbete. DiDi, som i Sverige kallats ”Kinas Uber”, är världsledande inom mobilitetstjänster. DiDi har inledningsvis börjat investera i NEVS, med avsikten att bli en av NEVS viktigaste delägare. 

Det var i juni de båda bolagen ingick en avsiktsförklaring om samarbete och på onsdagen i Trollhättan undertecknade bolagens vd:ar samförståndsavtalet inför ett medieuppbåd och i närvaro av bland andra statsminister Stefan Löfven.

– För Nevs är det här första steget mot en viktig affär, säger Nevs vd Stefan Tilk i samband med presskonferensen.

-Nu har vi en plattform och den rätta partnern för att kunna se till att vår vision blir verklighet. Därför är jag mycket glad åt att i dag kunna offentliggöra detta avtal, kommenterar Stefan Tilk, vd och koncernchef på NEVS. 

Som en bekräftelse på det ingångna avtalet har en första betalning redan förts över från DiDi till NEVS.

Ett av de gemensamma målen är nu att tillsammans utveckla en elbil, helt anpassad efter de mobilitetslösningar som DiDi erbjuder sina kunder. Det handlar också om att ta nya steg mot den revolutionerande självkörande bilen, som kommer ”on demand”. Detta är helt i linje med det så kallade InMotion-konceptet som NEVS för första gången presenterade vid CES Asia i Shanghai i juni.

-Genom att DiDi nu aktivt tar del i design- och utvecklingsarbetet är vi försäkrade om att de här bilarna kommer att vara helt anpassade efter kundernas behov, säger Stefan Tilk.

Den första bilen som kommer att ingå i det här samarbetet kommer att vara NEVS 9-3.

I DiDis långsiktiga planer ingår också att etablera sig på den europeiska marknaden, där NEVS kan bistå med produktion från sin fabrik i Trollhättan.

DiDi meddelade nyligen att man kommer att behöva ha minst 1 miljon elbilar i sin flotta år 2020.

Enligt Stefan Tilk kommer en stor del av Nevs produktion att gå till det kinesiska bolaget. Det gäller bland annat Nevs modell 9-3.

– Det är starkt av Nevs att återigen hitta en kinesisk investerare, säger Frédéric Cho, fristående Kinarådgivare, till TT. Didi har haft en minst sagt imponerande utveckling i Kina, bland annat konkurrerat ut Uber. Och det ligger ju i Nevs affärsplan att bli en del av delningsekonomin i Kina.

Samarbetet går helt i linje med de två bolagens syn på det gröna samhället och framtidens mobilitetslösningar.

-Vi på NEVS har många års erfarenhet av innovationsutvecklingen, som bygger på Saab-arvet. Nu kombinerar vi det med kunnandet och den starka framåtandan som finns i ett enastående bolag som DiDi. Det är en perfekt kombination som hela ekosystemet kommer att ha nytta av, kommenterar Kai Johan Jiang, ordförande och huvudägare av NEVS.

-Ända sedan NEVS startade har vi arbetat hårt för att förverkliga den här viktiga milstolpen för fordonshistorien, tillägger han.
 • Jan 23, 2019

  3D-printing ska ge SJ högre punktlighet

  Nyheter Nu satsar SJ satsar stort på tillverkning av reservdelar med 3D-printing, något som ska ge effektivare underhåll, punktlighet och nöjdare kunder.
  0
 • Jan 23, 2019

  Pirtek Sweden får ny vd

  Branschnytt Stefan Fallenius, grundare och vd för Pirtek Sweden AB (tidigare Slangakuten), väljer att lämna bolaget efter 10 år vid rodret.
  0
 • Jan 22, 2019

  Han lämnar Sandvik

  Nyheter Rekryteringen av hans efterträdare inleds nu.
  28
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  En oöverträfflig 3D-kamera

  Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
  13