Samarbetsroboten MOTOMAN-HC10 uppfyller, och överträffar, kraven i det europeiska maskindirektivet.

Mar 18, 2018

Motomanroboten för samarbete överträffar kraven


Motomanroboten för samarbete, HC10, uppfyller och överträffar säkerhetskraven i maskindirektivet

MOTOMAN-HC10 är en ”hybridrobot” med en räckvidd på 1,2 m och en hanteringsvikt på 10 kg. Den kan användas både som en vanlig industrirobot och som en samarbetsrobot. Den erforderliga säkerheten vid direktkontakt med operatören garanteras genom en unik kraft- och momentövervakning på samtliga rörliga axlar vilket gör det möjligt för roboten att agera i samverkan med omgivningen. Om roboten stoppats vid kontakt, kan den sedan enkelt återaktiveras med en knapp på den främre delen av robotarmen.

När det gäller europeiska säkerhetsnormer, enligt ISO/TS 15066:2016, IDT, kan MOTOMAN-HC10 användas som en kraft- och momentbegränsad robot av den 4:e samverkanstypen eller ”human coexistence”, det vill säga att roboten kan dela arbetsområde med en människa.

Fördelar i samarbete

När roboten är installerad för en samverkande tillämpning behöver den inte ytterligare skyddsåtgärder som t.ex skyddsgård, vilket sparar både utrymme och kostnad. Robotarmen är också särskilt noggrant utformad. Den saknar skarpa kanter och det är inte möjligt att klämma fingrarna i någon position.

Förutom säkerhetsaspekterna har huvudfokus på designen av roboten varit en särskilt användarvänlig drift. Programmering kan som tillval utföras med en ”Easy Teaching HUB” som sitter direkt på roboten.

Passar för både samarbets- och industrirobotapplikationer

Sist men inte minst kan MOTOMAN-HC10 också användas som en fullvärdig industrirobot. Det betyder att när operatören inte är i närheten av roboten, kan den köras med full last i full hastighet.

Under våren har du möjlighet att se roboten i verkligheten bland annat på Elmia Automation, 15- 18 maj.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    En oöverträfflig 3D-kamera

    Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
    9