Daniel Svensson, Ansvarig på Great Security Vision och Robin Svensson SPOC på Great Security Vision. Foto: Essity.

Sep 14, 2018

Minskar stopptiderna med nya höghastighetskameror


Genom att koppla upp kameror via vpn-lösning går det att serva och övervaka produktionssystemet från vilket land som helst.

Essity ökade sin produktion med hjälp av ett nytt kamerasystem från Great Security. Deras egenutvecklade lösning, med avancerade höghastighetskameror och egna mjukvarumoduler, ökar kontrollen över tillverkningen och ger färre driftstopp. Idag finns systemet i bland annat Sverige, Tyskland, Slovakien, Polen, USA, Ryssland och Nederländerna.

– Under ett produktuppgraderingsprojekt i Hoogezand fick vi support från en svensk kollega, som hade använt den här utrustningen i andra fabriker. Great Security fick chansen att demonstrera kamerasystemet och på så vis kunde vi övertyga ledningen om att investera i den här lösningen till alla linjer som var involverade i projektet, säger Ekke van Berkum, teknisk ingenjör på Essity i Nederländerna.

Systemet med speciellt framtagna höghastighetskameror och mjukvarumoduler för processövervakning är en helt egen produkt från Great Security. Genom att koppla upp kamerorna genom en vpn-lösning går det att serva och övervaka systemet från vilket land som helst, vilket passar perfekt för större företag med tillverkning i flera olika länder.

– Vi levererar inte bara kameralösningen, utan utvecklar hela tiden produkten tillsammans med kunden. Efter leverans utbildar vi personalen i hur kamerasystemet fungerar och sedan sköter vi service via fjärrsupport, där vi kan analysera kamerorna i realtid, säger Daniel Svensson, ansvarig för Great Security Vision.

Vid fel i produktionen kortar höghastighetskamerorna felsökningen avsevärt och sparar tid från upptäckt till åtgärd. De ger också Essity möjligheten att övervaka att samma problem inte återkommer snart igen. När stopptiderna har kortats arbetar man istället mer proaktivt och förebygger framtida driftstopp.

– Många av felen i produktionen går inte att upptäcka med blotta ögat. Kamerorna hjälper till att analysera var i processen felet ligger och framför allt varför. Det ger en tidseffektiv felsökning och en spårbarhet – där man kan sätta in rätt resurser för att tillrättavisa felet direkt. I slutändan är det en bra investering som minimerar driftstoppen i produktionen, berättar Daniel Svensson.

De största skillnaderna mot tidigare kameror är prestandan, bildhastigheten och bildkvaliteten. För att uppnå allt detta har Great Security utvecklat ett flertal mjukvarumoduler för att styra kamerorna. Genom en vpn-lösning har man möjlighet att hela tiden uppdatera, serva och utveckla systemet vidare.

- Processkamerorna har hjälpt oss att lösa många problem, speciellt när vi bygger om en linje för andra  produkter eller kör igång nya förpackningsmaskiner. Vi får fram fakta, som vi kan använda mot leverantören för att visa att de inte levererat enligt våra förväntningar. Även i det dagliga felsökningsarbetet visar systemet vad vi behöver veta för att lösa problemet på bästa sätt, säger Ekke van Berkum.

Nu testar Great Security nya och mer högpresterande lampor för industriellt bruk. Det blir på sikt ytterligare ett bra komplement till höghastighetskamerorna, som kräver robust, dammskyddad och bra belysning för att ge ett fullgott resultat. Med en bra kombination av belysning och kameror blir bildupptagningen ännu mer detaljrik.

 

Essity är ett globalt hygien- och hälsovårdsföretag, med försäljning i cirka 150 länder. Företaget tillverkar bland annat mjukpapper, mensskydd, barnblöjor och produkter inom inkontinensvård, kompressionsterapi, ortopedi och sårvård.  Fram till 2017 var Essity en del av skogsindustriföretaget SCA.

VPN • Nov 16, 2018

  Vad krävs av en underleverantör för att vara med i matchen?

  Branschnytt I bilföretaget Cevts nya fabrik, som kommer anställa 3500 personer, krävs det senaste inom teknologi. Då blir det viktigt att även leverantörerna hänger med i den tekniska utvecklingen, menar Cevts vd Mats Fägerhag.
  121
 • Nov 16, 2018

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Reportage Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  57
 • Nov 16, 2018

  Nu kommer Ford lättaste superbil

  Reportage Kolfiberhjul och en motorhuv av polykarbonat är några av hemligheterna bakom lättviktaren med wow-känsla!
  329
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  57

 • Teknik

  Norelems dämpare levererar rätt struktur

  Eftersom chockabsorption och vibrationsstyrning är kritiskt för långsiktig maskinprestanda så erbjuder norelems sortiment av industriella dämpare en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  12
 • Teknik

  Formfräsning produktivt och ekonomiskt

  Dormer Pramets familj med ekonomiska fräsverktyg har förstärkts med flertalet nya sortiment för medelfin bearbetning och finbearbetning inom formverktygstillverkning.
  20