Claes Mellgren, koncernchef AQ Group. Foto: AQ Group.

May 3, 2018

Ledare: Claes Mellgren ny styrelseledamot i Automation Region


Vid Automations Regions årsmöte i mars valdes AQ Groups koncernchef Claes Mellgren in i styrelsen. Nu vill han skapa konkret nytta.

Vid årsmötet i mars valdes jag in som styrelseledamot i Automation Region. Vad var det som gjorde att jag tackade ja till uppdraget?

Som entreprenör, praktiker och djupt förankrad i produktion, på detaljnivå, hoppas jag kunna bidra till att skapa konkret nytta för medlemsföretagen.

Det som bland annat behövs för att utveckla industrin och ta klivet in i framtiden är entreprenörer som brinner för sin sak och driver förändring. De som klokt använder de verktyg som finns men även skapar nya.

Vad AI och digitaliseringen kan komma att betyda för industrin och framtidens jobb har det talats om länge. Riktigt vad resultatet blir återstår att se. Högre krav ställs hela tiden på kompetens när det gäller produktion, automation och mänskliga faktorer, det handlar framförallt om tillväxt i allmänhet och inte om påverkan på jobben här och nu.

För att få fler ungdomar att söka sig till industrin behöver vi fler entreprenörer som brinner för branschen och talar väl om den. Jag tror mer på produktion av tjänster och produkter, på människor som vill få saker att hända, än på politiska stödåtgärder. Jag har själv varit på ABB i 15 år och de senaste 24 åren på AQ Group. Jag gillar när människor antar utmaningar och tar sig in från ett underläge. Själv har jag jobbat mycket med, och lärt mig av, att lyssna på människor.

AQ Groups historia började för drygt 20 år sedan när vår dåvarande avdelning på ABB skulle avvecklas. Jag och min kompanjon Per Olof Andersson bestämde oss för att bygga upp en egen verksamhet, baserad på vår kompetens och på de erfarenheter som vi gjort under åren på ABB. Vi hade inget externt startkapital, eftersom både banker och Almi sade nej.

Vi hade dock en affärsidé som vi trodde på, och en stor kund. I dag är AQ Group en av Skandinaviens ledande leverantörer av komponenter och system till industrin. I slutet av januari utsågs AQ Group till Entrepreneur Of The Year och kommer att representera Sverige i världsfinalen som avgörs i Monaco i juni.

Jag ser fram emot att bidra till att mycket kraft kommer ner i marken, att fler förbättringsprojekt sker i den konkurrensutsatta industrin. Speciellt skulle jag vilja lyfta fram automatisering och därmed digitalisering av montage inom el/elektroteknisk industri. Det finns stora fördelar med närhet mellan konstruktion och produktion i det området. Kan vi automatisera mer inom el-montage så minskar nackdelen med relativt höga lönekostnader i Sverige.

Claes Mellgren
Ny styrelseledamot i Automation Region, koncernchef AQ Group
 • May 22, 2018

  Affärer i fokus under Elmia Produktionsmässor

  Nyheter Svensk industri går för högtryck och står inför teknikskiften som kommer att förändra hela tillverkningsindustrin. Det var tydligt när Elmia Produktionsmässor bekräftade sin plats som Sveriges viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri.
  0
 • May 22, 2018

  Ytterligare ett rekordår för SMC Automation

  Branschnytt Torbjörn Lundberg, VD för det svenska bolaget berättar att Automation kommer tidigt i konjunkturcyklerna, och ser ännu inga tecken på minskad efterfrågan, tvärtom är orderböckerna fullare än någonsin.
  0
 • May 22, 2018

  Mässmaskinen gick till Gotland

  Branschnytt Snabbare och effektivare i både stora och små serier. Det är planen med nya maskinen som Gotlands Svets & Smide slog till på under Elmia Produktionsmässor.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • PLAY: Uniti träffar Koenigsegg

  Svenska elbilsuppstickaren Uniti besöker Christian von Koenigsegg. Se vad superbilsentreprenören har att säga om lilla Uniti.
  0