Foto: Komatsu Forest.

Oct 11, 2018

Komatsu Forest satsar på ny svensk fabrik


En av de större investeringarna i företagets historia.

Nyligen meddelade Komatsu Forest att de avser förvärva mark på industriområdet Klockarbäcken, Umeå. Nu kan Komatsu Forest avslöja att de har ambitionen att bygga en helt ny fabrik på området.

Ambitionen är att bygga en fabrik som tar vara på, och utgår från, människans möjligheter. Företaget har redan idag högt ställda krav på arbetsmiljö, säkerhet och produktkvalitet, det är något som även präglar visionen av en ny fabrik. 

-Vi vill ha en fabrik som är anpassad utifrån människans möjligheter, där teknik, god ergonomi och säkerhet främjas och verkar för god kvalitet för tillverkningen. Vi vill bygga en attraktiv och effektiv arbetsplats där våra medarbetare trivs och utvecklas och där vi kan leverera produktkvalitet i framkant, säger Martin Ärlestig, Fabrikschef Komatsu Forest.

En annan viktig del av visionen är att ta ett stort miljöansvar.

-Vi har högt ställda miljömål för vår produktion redan idag, men när en fabrik byggs ny från grunden kan miljövänliga lösningar finnas med hela vägen. Vårt mål är att blir CO2 neutrala i vår produktion, säger Martin Ärlestig, Fabrikschef Komatsu Forest. 

-Vi ser det här som en stor investering i regionen, som kommer att bidra till ytterligare arbetstillfällen under hela byggprojektet. Vi ser även fabriken som en del av en större helhet, där en etablering av den nya fabriken bidrar till att stärka regionen som skogstekniskt centrum i Sverige. Regionen har redan idag en stark skogsteknisk position. Det här skulle ytterligare bidra till att stärka den positionen för framtiden, avslutar Ärlestig. 

För att ett beslut om en investering i en ny fabrik ska realiseras krävs att ett antal stöd bistår företagets satsning, såsom en hållbar infrastrukturlösning som möter företagets framtida behov av transporter både via väg, med en anslutning till Västra länken, och järnväg. Dessutom behövs ett regionalt investeringsstöd som komplement till den stora satsning som företaget gör.

-Det här är en av de större investeringarna i företagets historia och som vi förstår en av de större industriella investeringar som görs i Sverige just nu. Vi ser fram emot att alla ingående komponenter går i lås så att vi kan realisera våra planer och börja upphandla för projektet, summerar Mitsuru Ueno, VD Komatsu Forest.

Umeå Mekaniska i Umeå grundades 1961 i en region med stark skogsindustri och traditioner inom innovation och entreprenörskap. Under åren har företaget utvecklat allt mer högteknologiska skogsmaskiner i nära samarbete med de regionala underleverantörerna Cranab, som tillverkar bland annat gripkranar, och Indexator, som bland annat tillverkar rotatorerför timmerkranar. Sedan 2004 ingår företaget i den japanska koncernen Komatsu, en av världens största tillverkare av gruv-, skogs- och entreprenadmaskiner med ca 30 000 anställda och en omsättning på cirka 13 miljarder dollar. I Umeå finns huvudkontor, FoU och produktionsanläggning för hjulgående skördare, skotare och gallringsaggregat. I Chattanooga, Tennessee, USA tillverkas bandgående skördare och fällare.




 • Nov 16, 2018

  Vad krävs av en underleverantör för att vara med i matchen?

  Branschnytt I bilföretaget Cevts nya fabrik, som kommer anställa 3500 personer, krävs det senaste inom teknologi. Då blir det viktigt att även leverantörerna hänger med i den tekniska utvecklingen, menar Cevts vd Mats Fägerhag.
  121
 • Nov 16, 2018

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Reportage Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  57
 • Nov 16, 2018

  Nu kommer Ford lättaste superbil

  Reportage Kolfiberhjul och en motorhuv av polykarbonat är några av hemligheterna bakom lättviktaren med wow-känsla!
  329
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  57

 • Teknik

  Norelems dämpare levererar rätt struktur

  Eftersom chockabsorption och vibrationsstyrning är kritiskt för långsiktig maskinprestanda så erbjuder norelems sortiment av industriella dämpare en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  12
 • Teknik

  Formfräsning produktivt och ekonomiskt

  Dormer Pramets familj med ekonomiska fräsverktyg har förstärkts med flertalet nya sortiment för medelfin bearbetning och finbearbetning inom formverktygstillverkning.
  20