Scania gjuteri Södertälje. Foto: Dan Boman.

Apr 16, 2018

Scania får grönt ljus för miljardsatsningen i Södertälje


Viktigt besked för Scanias produktionskapacitet av motorer och avgörande för Södertälje som fortsatt centrum för lastbilsjättens motortillverkning.


Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har beslutat att bevilja Scania tillstånd att bygga ett nytt gjuteri i Tveta industriområde i Södertälje. Det rapporterar SVT Nyheter. Investeringen uppges vara en av Scanias enskilt största någonsin.

Beskedet innebär att fordonstillverkaren kan gå vidare enligt plan, börja projektera marken och inleda markarbeten i sommar. Om ett par år kommer det nya gjuteriet stå färdigt, uppger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

Satsningen är värd 1,5 miljarder kronor och medförs ungefär 200 arbetstillfällen, dock inte enbart nya.

-Satsningen är oerhört viktig för Scania, säger Hans-Åke Danielsson.

Den handlar om Scanias framtida produktionskapacitet av nya motorer och den innebär också att Södertälje fortsatt kommer vara centrum för Scanias motortillverkning och utveckling. Hade inte Scania kunnat tillverka motorerna i Södertälje så hade man fått göra det någon annanstans och då hade det försvunnit industrijobb från Södertälje.

-Det är viktigt att ha produktionen nära utvecklingen såsom vi har idag, säger Hans-Åke Danielsson.
 • Nov 16, 2018

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Reportage Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  0
 • Nov 16, 2018

  Nu kommer Ford lättaste superbil

  Reportage Kolfiberhjul och en motorhuv av polykarbonat är några av hemligheterna bakom lättviktaren med wow-känsla!
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  0

 • Teknik

  Norelems dämpare levererar rätt struktur

  Eftersom chockabsorption och vibrationsstyrning är kritiskt för långsiktig maskinprestanda så erbjuder norelems sortiment av industriella dämpare en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  12
 • Teknik

  Formfräsning produktivt och ekonomiskt

  Dormer Pramets familj med ekonomiska fräsverktyg har förstärkts med flertalet nya sortiment för medelfin bearbetning och finbearbetning inom formverktygstillverkning.
  18