Scania gjuteri Södertälje. Foto: Dan Boman.

Apr 16, 2018

Scania får grönt ljus för miljardsatsningen i Södertälje


Viktigt besked för Scanias produktionskapacitet av motorer och avgörande för Södertälje som fortsatt centrum för lastbilsjättens motortillverkning.


Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har beslutat att bevilja Scania tillstånd att bygga ett nytt gjuteri i Tveta industriområde i Södertälje. Det rapporterar SVT Nyheter. Investeringen uppges vara en av Scanias enskilt största någonsin.

Beskedet innebär att fordonstillverkaren kan gå vidare enligt plan, börja projektera marken och inleda markarbeten i sommar. Om ett par år kommer det nya gjuteriet stå färdigt, uppger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

Satsningen är värd 1,5 miljarder kronor och medförs ungefär 200 arbetstillfällen, dock inte enbart nya.

-Satsningen är oerhört viktig för Scania, säger Hans-Åke Danielsson.

Den handlar om Scanias framtida produktionskapacitet av nya motorer och den innebär också att Södertälje fortsatt kommer vara centrum för Scanias motortillverkning och utveckling. Hade inte Scania kunnat tillverka motorerna i Södertälje så hade man fått göra det någon annanstans och då hade det försvunnit industrijobb från Södertälje.

-Det är viktigt att ha produktionen nära utvecklingen såsom vi har idag, säger Hans-Åke Danielsson.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Svenska industriugnar skapar flygsäkerhet över hela världen

  Få transportmedel undergår så mycket säkerhets- och besiktningskontroller som flygplan. Inget lämnas åt slumpen och även den allra minsta lilla skruv är noga kravspecificerad och har genomgått flygvärdighetstest och är spårbar.
  0

 • Teknik

  Varning för truck!

  Varningstriangel på golvet och visar tydligt för fotgängare att en truck närmar sig.
  0
 • Teknik

  En kompakt ready-to-use CNC-maskin

  Med rätt tillbehör kan ICV 4030 användas för att t.ex borra, mäta, skära, dispensera, limma, grada, polera, testa, scanna, trycka, placera, montera, skruva och mycket mer.
  0