Joakim Norlén, Foto: SINF.

May 17, 2018

Vd-intervjun: "Jag brinner för ledarskap och gillar att se människor växa"


Joakim Norlén är inte en färsking, även om han så sent som i november förra året tog över rodret för Svensk Industriförening, Sinf.– Jag brinner för ledarskap och gillar att se människor växa och utvecklas.

Joakim Norlén, 49 år, är aktiv och äventyrlig, har tillbringat många goda stunder på skidor på både snö och vatten, ägnat sig mycket åt segling, som fritidssyssla och som arbete, där han utvecklat sitt ledarskap.
Nu har han börjat ett nytt äventyr – som vd för Sinf.

Joakim Norlén är inte en färsking, även om han så sent som i november förra året tog över rodret för Svensk Industriförening, Sinf, efter förre vd:n Anders Ekdahl som avslutat sitt uppdrag efter tio år.
– Sinf representerar en rad olika branscher och även om jag har erfarenhet från många företag är en hel del nytt för mig. Det är en spännande utmaning.

Joakim Norlén har en bakgrund som givit honom breda och djupa kunskaper inom flera områden och utvecklat honom som ledare.
Vägen till Sinf har varit väldigt brokig. Och brokig innebär i det här fallet bred och mångfacetterad och har skapat en bra grund för att bli den ledare han vill vara.
Uppvuxen i Nacka började han väldigt tidigt utveckla sitt ledarskap genom sitt intresse för skidåkning. Under flera år jobbade han nämligen som skidlärare på de flesta skidorter i landet.

– Dessutom jobbade jag med segling under många år, säger han. Jag finansierade mitt liv med skidåkning och segling.

Efter gymnasiet läste han tre år på Stockholms Tekniska Institut och fortsatte senare med studier i medicinsk teknik, klassisk fysik och ekonomi på Stockholms Universitet.

– Sedan rundade jag av med att läsa läkarnas fysionomiutbildning på Karolinska en termin.

Arbetskarriären inleddes med försäljning av mätinstrument till industrin för Teleinstrument Nordic under ett antal år, innan han efter en kort sväng i "IT-yran" jobbade några år i företaget Essex, numera Sanmina, som producerade medicinteknisk utrustning.

– Där lärde jag mig en hel del om produktion, men när bolaget köptes upp bytte jag till Note, där jag jobbade i åtta år. Under fem av de åren ansvarade jag för verksamheten i Kista, som var Notes nav i Sverige. Note var då landets mest framgångsrika elektronikföretag. Det var en mycket rolig och lärorik period.

Vägen till ledningen
Efter några år på Note kände sig Joakim Norlén redo att bli företagsledare och fick en start på det mindre företaget Conlego i Nacka.

– Där blev jag platschef och skulle så småningom bli vd.

Företaget såldes dock efter ett par år till familjen Mannerheim, som byggt upp en verksamhet kring värmesystem för hytter till fordon i tuff miljö, skogsskördare, avancerade kranbilar och så vidare.
Joakim Norlén var med under försäljningsprocessen och blev nu vd för bolaget hos den nya ägaren. Conlego utvecklade styrsystem för värmepumpar åt bland annat Mitsubishi och IVT.

– De stora spelarna lärde sig så småningom att bygga egna styrsystem och på kort tid tappade vi 80 procent av omsättningen. Det blev min uppgift att säga upp folk – som mest var vi 82 personer – sopa golvet och stänga...

Men ägaren Mannerheim hade ytterligare bolag, bland annat i Kungsängen som tillverkade styrelektronik till Atlas Copco, Det blev starten till DeltaNordic koncernen.

– Jag fick därför vara med att skapa koncernen Delta Nordic, som köpte ytterligare två bolag, i Gävle och Örnsköldsvik.
Gävle-fabriken lades ner efter något år, Conlego som nu hette Delta Conlego likviderades, men de andra bolagen finns kvar idag.

– Jag var försäljningschef i Delta Nordic-koncernen och lärde mig naturligtvis väldigt mycket under den här väldigt speciella resan.
Men viljan att leda ett företag fanns kvar och det dröjde inte särskilt länge förrän Joakim Norlén satt på vd-stolen på Visual Act, som tillverkar avancerad scenteknisk utrustning till teaterscener och större evenemang.

– De behövde en vd inför ett generationsskifte – som aldrig blev av. Resultatet blev att jag lämnade, då företaget ville ha en mer administrativ vd. Det är inte min grej, då det är ledarskap och försäljning som egentligen är mitt liv.

– Det är det som är viktigt för mig; att leda och utveckla andra människor.

För mycket resande
Nu landade Joakim som försäljningschef hos Sick, det stora tyska bolaget som sysselsätter omkring 9 000 personer worldwide och utvecklar bland annat säkerhetsutrustningar för industrin.

– Deras sensorer finns i princip överallt, konstaterar Norlén; postterminaler, värmekraftverk, processindustri...
– Där var jag försäljningschef för Norden, ansvarade för innesälj och hade dessutom hand om ABB som key account manager.

– Men ABB fanns i 23 länder så det blev oerhört mycket resande. Efter två år kände jag att min familj inte mådde bra av att jag ofta försvann på måndagmorgonen och kom tillbaka på fredagkvällen.
– Det var ett spännande uppdrag, men det kostade för mycket privat. Därför kände jag att jag måste sluta med det.

Det var då Joakim Norlén sökte jobbet på Sinf när Anders Ekdahl skulle sluta.
– Jag gick på anställningsintervju och sju månader senare jobbade jag på Sinf.

Och livet blev spännande igen.

Ny ledare för SINF
Nu har Joakim Norlén varit på Sinf i snart ett halvår och lite förenklat kan man säga att verksamheten är en sammanfattning av vad han sysslat med under sin övriga karriär. Och lite till.
– Jag har jobbat i en hel del branscher, men bland de 25 branschförbund som är knutna till Sinf finns dessutom flera områden som är vita fläckar för mig. Svenskt mode har jag inte jobbat inom till exempel...
– Det jag kan bäst är väl elektronikindustrin, eftersom jag är elingenjör från början. Jag har också ganska bra koll på automation, då jag under flera år jobbade väldigt nära ABB. Jag förstår automations- och robotlösningar rätt bra.

Joakim Norlén är teamorienterad och styrelsens tydliga instruktioner passar honom väldigt bra, nämligen att skapa ordning och reda, rutiner och få in ett ledarskap som gör att teamet på Sinf hjälps åt att lösa uppgiften.

– Det är inte jag som ska lösa uppgiften, vi ska lösa den tillsammans i teamet. Jag står gärna på scen, jag älskar att prata, men jag tycker också det är väldigt härligt att se andra människor växa och känna att de också kan stå på scen och prata.

– Det försöker jag ta med mig i mitt arbetssätt och jag tror att jag är en bra profil som ska kunna klara av att axla det.
– Istället för att jag ska åka runt och sälja konsulttid till företag, vill jag hitta koncept där vi kan coacha företag på ett bredare sätt. Som ledare för en arbetsgivarorganisation är det snarare min uppgift att skapa och verka för det – med medlemsföretagen i fokus.

Sinf representerar idag omkring 1 200 företag inom olika branscher, de flesta knutna till olika branschförbund.

– Det är en viktig del för oss att stötta branschföreningarna på ett bra sätt i olika frågor och att vara en arbetsgivarorganisation med en flexibel lösning kring exempelvis kollektivanslutning. I grunden handlar det ju om att alla företag ska ha sjyssta spelregler för att kunna växa och trivas i Sverige.

– Branschföreningarna driver samtidigt viktiga aktviteter som främjar företagandet i en viss bransch. Alla bitar syftar till att ge företagen, oavsett bransch, en bra hjälp.

Ett nytt äventyr
Ledarskap som skapar ett klimat som får människor att växa är alltså viktigt för Joakim Norlén. Det har det varit sedan han som 16-åring började jobba som skidlärare och i synnerhet när han några år senare började utbilda skidlärare. Idag är han dessutom tränare.

– Som utbildare av skidlärare måste jag inte bara vara en bra skidlärare själv utan också utveckla andras möjlighet att bli en duktig ledare. Och det gillade jag. Jag höll på med det i tio år. Parallellt med det jobbade jag med segling, där ett bra ledarskap också är viktigt.

– Hela den där delen där man arbetar med ett långsiktigt ledarskap, hur man skapar trygghet i gruppen, får människor att växa – det tycker jag är väldigt roligt och spännande.
– Nu har vi en spännande resa på Sinf, som går väldigt bra. Jag känner att vi har börjat landa ledarskapet.

Joakim Norlén älskar äventyr i de flesta former. Nu har han givit sig ut på ett nytt äventyr – på kontoret.


Fakta: Joakim Norlén
49 år gammal och nybliven vd på Sinf, med en lång och brokig bana i flera branscher med betoning på sälj och ledarskap.
Joakim är gift och har två barn, 12 och 17.
På fritiden ägnar sig familjen ofta åt skidåkning; slalom, snowboard, telemark och längdskidåkning. Dessutom seglar han.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    En oöverträfflig 3D-kamera

    Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
    9