Segling är ett av Johan Frisks stora intressen, en högst analog verksamhet, utan automatik. Foto: Privat.

Jun 1, 2017

Intervju: Vd med sikte på automation


Som vd för robotföretaget OpiFlex brinner han för att automatisera svenska företag och är även aktuell som initativtagare till projektet "Producera i Sverige".

Med många år inom automation har Johan Frisk och hans företag löst många knutar och starkt bidragit till att sänka trösklarna för svenska företag att ta till sig tekniken med robotar och automation.

– Innovation måste utgå från ett verkligt problem, säger Johan Frisk, vd för OpiFlex i Västerås.

Johan Frisk är född och uppvuxen i Västerås, så robotar har aldrig varit långt borta.
Han studerade visserligen maskinteknik i Luleå, men återvände därefter till hemstaden.
– Mitt mål var att börja som elevingenjör nånstans, framför allt ABB. Och jag hade förmånen att få börja som trainee där 1989, direkt efter högskolan. Det var en fantastiskt bra början.
– Jag provade på allt utom produktutveckling under den tiden; produktionsutveckling, marknadsstudier och
försäljning.
– Elevtiden var ett och ett halvt år och en tredjedel av den tiden jobbade jag i USA. En väldigt lärorik tid.

ABB och Ericsson
Här stakades också vägen ut för Johan Frisk. Automation och robotar har gått som en röd tråd genom hans karriär och han skulle komma att tillföra branschen en hel del, i synnerhet i det egna företaget.


Men först skulle han fortsätta skolas i ABB, även efter elevperioden.
– Jag började som beräkningsingenjör, men blev snabbt teknisk projektledare och sedan också ganska snabbt chef. På den tiden, 90-talet, jobbade vi med T50 – att halvera genomloppstiden – och jag blev en av de första cheferna som fick totalansvar. Det gjorde att jag fick se helheten och det lärde jag mig väldigt mycket av.
Efter tio år på ABB, mellan -89 och -99, flyttade familjen Frisk till Täby och Johan började jobba på Ericsson.
– Där hade jag flera roller och hade bland annat förmånen att få vara med under utvecklingen av 3G-tekniken.
– Även på Ericsson jobbade jag väldigt brett, ansvarade bland annat för våra stora kundrelationer och introducera 3G-tekniken hos dessa.
– Det var också väldigt lärorikt att sitta nära utvecklingsorganisationen och samtidigt ha kontakten med kunderna.
– Jag tycker det är viktigt att utgå från slutanvändarens utmaning. Vad hjälper kunden? Vad anser kunden är viktigt och svårt? Kunderna har jag alltid brunnit för och hade förmånen att hos både ABB och Ericsson jobba nära kunderna.
– Att utgå från kundens perspektiv och skapa en lösning som de behöver och som kan hjälpa dem och utnyttja tekniken för att göra det, är viktigt för mig.

Entreprenören
Det är också en ledstjärnan i OpiFlex, som Johan Frisk bildade 2011.
– Men dessförinnan blev jag 2007 headhuntad för att starta mitt första företag, en konsultmäklare och föregångare till aBroker som jag fortfarande driver.
– Det var mitt första steg som entreprenör, något jag i grund och botten är och brinner för.
Konsultmäklarföretaget la grunden till vad som komma skulle.
– Det var med kunskaperna från det företaget och de pengar det genererade som gjorde att jag kunde finansiera bildandet av OpiFlex.

Opiflex
Vi är framme vid 2011 och Johan Frisk tar alltså sitt andra steg som entreprenör och med det företaget har han definitivt hittat hem. Att hjälpa svenska företag att automatisera har blivit Johan Frisks mission.
Det var Robotdalen som initierade idén till bolaget, kring ett koncept vars kärna var en flyttbar robot.
– Det var grundidén, eftersom det är svårt för många företag att kunna räkna hem en fast robot.
Det konceptet har sedan Frisk och hans medarbetare i OpiFlex utvecklat till något som det unga företaget redan, efter bara några års verksamhet, prisats för, bland annat med EU-kommissionens stora innovationspris och som finalist tillsammans med ABB och Universal Robots i IERA Award 2016, båda synnerligen prestigefyllda utmärkelser, som naturligtvis också givit OpiFlex stor exponering.
– Vi insåg snart att vi måste göra om det ursprungliga konceptet ganska radikalt och började med en gedigen marknadsstudie där vi träffade över 250 företag för att förstå vad det är som gör att företag har svårt att automatisera.
– Det var tre saker som kom fram; först och främst lågt och ojämnt belagda maskiner, som gör att det inte går att räkna hem en fast robot. Det andra var att de har nya produkter som kommer in hela tiden, och då blir det för krångligt att programmera om en robot. I synnerhet när man inte har någon robotkompetens. Det tredje vi fann var att manuell access till maskinen är extremt viktigt. Får de jobb som inte är lämpliga att automatisera måste de kunna köra maskinen helt manuellt. En fast robot med staket blockerar maskinen.
– Det var utifrån det vi tog fram våra tre krav, att enkelt kunna flytta en robot mellan maskiner, att snabbt och enkelt, utan förkunskaper kunna programmera om roboten själv, samt full manuell access till maskinen – ingen robot som är i vägen och inget staket.

Innovation
Detta har innovationsföretaget OpiFlex klarat. Först skapades den flyttbara roboten och ett år senare hade de andra problemen lösts. Idag har man en flyttbar robot som är enkel att programmera och som saktar ner och slutligen stannar när man kommer för nära. Borta är staketen.
– För mig är innovation att utifrån ett känt problem skapa en enkel och flexibel lösning.
– Vi brinner för innovation på OpiFlex, säger Johan Frisk. Vi har ett fantastiskt team av ungefär hälften äldre med 30 års erfarenhet av automation, och hälften unga, duktiga människor. Unga och äldre, tjejer och killar, svenskar och utlandsfödda.
– Allt vi gör är resultatet av teamwork, där vi plockar fram det bästa av alla och där vi inte nöjer oss med en lösning utan vrider och vänder och ifrågasätter tills vi hittat den bästa lösningen vi kan få fram. Det är viktigt för oss att vi förstår helheten kring problemet och inte bara löser en del av problemet.
– Allt sker på vår värdegrund FEST; Flexibility, Efficiency, Simplicity och Trust.

Visionen
– Min vision med företaget är att vi ska leda utvecklingen mot flexibla och mobila robotar, säger Johan Frisk, för att enkelt kunna automatisera småserietillverkning och behålla produktionen i Sverige och Europa.
– Vi har hittat en nisch som vi vill bli världsledande på.
Det börjar komma andra mobila robotar i världen idag, men alla har en inbyggd AGV och det är en väldigt dyr och komplex lösning. Det handlar dessutom oftast om små robotar med liten räckvidd och används i första hand för logistiklösningar.
– Vi är unika med vår patenterade dockning som gör att vi kan använda stora robot med lång räckvidd i full fart samt enkel robotprogrammering. Ofta är lång räckvidd viktigt för flexibelt koncept. När vi har dockat uppträder roboten som en fastskruvad robot. Vi använder en standard ABB robot och robotkontroller samt vanliga industriprodukter, vilket ger ett robust koncept.
– När vi började fokuserade vi på de små och medelstora företagen, men många av de stora företagen i Sverige – och även utländska – har hört av sig och säger att de har samma utmaningar. Det trodde vi aldrig när vi började. Det tycker vi är kul.
Arbetet som bedrivs på OpiFlex har ett högt syfte; att förenkla automatiseringen och sänka trösklarna för företag, för att öka automationsgraden och därigenom stärka konkurrenskraften och behålla jobben i Sverige – och i många fall också ta tillbaka jobben till landet.
– Tyvärr går automatiseringen i Sverige alldeles för långsamt. Vi kan tycka att vi är väldigt innovativa, vi är tidiga med datorer och så vidare – men tyvärr är industrin oroväckande konservativ och vi halkar efter andra europeiska länder.
Det är bland annat den insikten som ligger till grund för projektet Producera i Sverige, som Johan Frisk initierat. 

Kontrollerad tillväxt
Trycket på OpiFlex är stort just nu, och resan som det elva man och kvinnor starka teamet gjort sedan 2011 har överträffat Johan Frisks drömmar.
– Det har gått bättre än jag vågat hoppas och vi har just nu väldigt stor uppmärksamhet, inte minst efter utmärkelserna naturligtvis. Vi växer men samtidigt vill vi växa på ett kontrollerat sätt.
OpiFlex´ mission fortsätter...
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    En oöverträfflig 3D-kamera

    Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
    9