Mathias Lundin, vd Svetskommissionen, Tomas Berg, Schunk och ordförande SAG, Chris Schmidt, WhizCut of Sweden AB och MTAS, Joacim Lorentsson, KUKA Nordic AB och ordförande SWIRA, Anders Friborg, Saxe Nordic samt Hasse Heneby, Standardmekano Försäljnings AB och styrelseledamot i SVMF. Foto: Svensk Verkstad.

May 15, 2018

Kompetensförsörjning en het fråga för framtidens industri


Efter öppningsceremonin på Elmia Produktionsmässor äntrade företrädare för industrins olika branschorganisationer scenen.

Samtalet handlade till stor del om kompetensförsörjning inom svensk industri. Alla männen, för det var endast män på scenen i detta samtal och alla var enade om att det också är ett problem.

Men det stora problemet är dock att locka unga till industrin och det kommer att bli ett stort problem i framtiden. De olika förslagen handlade bland annat om att bland annat få till lärlingsplatser, att få bättre satsning från regeringshåll med mera.

Några självkritiska röster fanns också. Joacim Lorentsson från Kuka, menade att det behöver bli lättare att kompetensutveckla sig själv inom industrin, så att det går att utveckla sitt egna arbete inom det företag du jobbar. Att bygga bryggor över till andra industrier till exempel till spelindustrin är andra idéer som Lorentsson tog upp.

Tomas Berg, vd för Schunk, menar att vi har en fantastisk industri och att vi har en bra konjunktur i Sverige idag med duktiga ingenjörer och en bra utveckling, men att problemen finns i framtiden och den kommer ju snabbt emot oss.

Branschorganisationerna vill nu i alla fall stärka sina samarbeten och ta stafettpinnen för att locka de unga till en spännande svensk industri. Samtliga var glada och såg framtiden an med tillförsikt, i synnerhet de närmsta fyra dagarna på Elmia Produktionsmässor.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    En oöverträfflig 3D-kamera

    Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
    9