Emma Nehrenheim, Head of Environment and Sustainability, Northvolt. Foto: Automation Region.

Dec 4, 2017

Hon ska se till att Northvolts batterier blir de grönaste i världen


-Vi bygger något mer än bara en batterifabrik, vi bygger en ny basindustri i Sverige, säger Northvolts miljöchef Emma Nehrenheim.

Emma Nehrenheim är chef för miljö- och hållbarhetsfrågor hos batteritillverkaren Northvolt, som nu etablerar sig på svensk mark, med utveckling i Västerås och fabrik i Skellefteå.

-Jag vill börja med att säga att det ska bli så roligt att få etablera vår utvecklingsanläggning, Northvolt Labs, i Västerås. Jag är själv västeråsare så det känns extra roligt för mig. Samtidigt kommer vi bygga en fantastiskt fin fabrik i Skellefteå som kommer få hela energiförsörjningen, uppemot 300 MW elkraft, från vind och vattenkraft. Vi har också goda förutsättningar att få avsättning i fjärrvärmenätet för överskottsvärmen från fabriken. Som miljöchef på Northvolt, tidigare ABB-are och professor på Mälardalens högskola, MDH, känns hela upplägget klockrent, säger Emma i en intervju med Automation Region.

Emma kommer att jobba brett med management, teknik och investeringar för att säkerställa att Northvolts batterier blir de grönaste i världen och att man inte kompromissar med någon miljöaspekt. Northvolt ska jobba med energieffektivitet, optimering, koldioxidavtryck, miljötillståndsprocessen, vatten- och luftrening, vattenförsörjning/-rening och mycket mer. Idag består miljöteamet av Emma Nehrenheim och Malin Fuglesang, men såväl miljöteamet som hela företaget kommer att växa snabbt nu, menar Emma.

Northvolt har ett partnerskap med ABB som innebär samarbete inom flera av ABB:s styrkeområden, men också genom utveckling inom elektrifiering som möjliggörs genom Northvolts batterifabrik.

-Jag vet vad ABB går för när det gäller stora komplicerade projekt med tight tidplan, så det ser jag som en stor och viktig tillgång för oss, säger Emma Nehrenheim.

Automation Region kommer att vara en viktig samarbetspartner genom den plattform som möjliggör effektiv omvärldsanalys och ett ekosystem för teknik- och infrastrukturutveckling.

-När det gäller samarbete och nätverkande är vi helt beroende av att det finns ett myller av företag i en omfattande infrastruktur och industrikultur runt omkring oss. Man ska komma ihåg att vi bygger något mer än bara en batterifabrik, vi bygger ny basindustri i Sverige och banar väg för elektrifieringen av bland annat bilindustrin, säger Emma Nehrenheim.

För att attrahera nya kompetenser till företaget söker vi kompetens i den absoluta internationella framkanten inom alla våra kompetensområden. Vi räknar med att både kunna rekrytera internationellt och från regionens högskolor och universitet. Som första samarbetsprojekt med Mälardalens Högskola jobbar vi med energieffektivisering i fabriken och har ambitionen att återvinna så mycket värme som det är möjligt. Vi ser också fram emot att diskutera vad vi kan göra tillsammans inom automation och robotik där MDH har spetskompetens, säger Emma Nehrenheim
 • May 22, 2018

  Affärer i fokus under Elmia Produktionsmässor

  Nyheter Svensk industri går för högtryck och står inför teknikskiften som kommer att förändra hela tillverkningsindustrin. Det var tydligt när Elmia Produktionsmässor bekräftade sin plats som Sveriges viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri.
  0
 • May 22, 2018

  Ytterligare ett rekordår för SMC Automation

  Branschnytt Torbjörn Lundberg, VD för det svenska bolaget berättar att Automation kommer tidigt i konjunkturcyklerna, och ser ännu inga tecken på minskad efterfrågan, tvärtom är orderböckerna fullare än någonsin.
  0
 • May 22, 2018

  Mässmaskinen gick till Gotland

  Branschnytt Snabbare och effektivare i både stora och små serier. Det är planen med nya maskinen som Gotlands Svets & Smide slog till på under Elmia Produktionsmässor.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • PLAY: Uniti träffar Koenigsegg

  Svenska elbilsuppstickaren Uniti besöker Christian von Koenigsegg. Se vad superbilsentreprenören har att säga om lilla Uniti.
  0