Foto: GKN.

Aug 16, 2017

Högtryck i fabriken i Trollhättan


65 nyanställningar sedan december.

– Det ser bättre ut än det gjort på många år. Sedan december förra året och fram till nu har vi anställt cirka 65 personer i produktionen, säger Mats Eriksson som är IF Metalls klubbordförande på GKN Aerospace i Trollhättan.

Mycket tyder på att rekryteringsbehovet kvarstår framöver. Anledningen till uppgången är ökade volymer i de motorprogram som GKN är delägare och leverantör i. På företaget arbetar just nu omkring 900 IF Metall-anslutna och drygt 1100 tjänstemän. 

Behovet av industriarbetare är inte begränsat till vissa yrkeskategorier. Enligt Mats Eriksson så behövs det såväl maskinarbetare som svetsare och monterare, för att nämna några. Och till skillnad från andra företag så har GKN inga svårigheter att hitta ny personal. Det skriver tidningen Ttela.

– Många andra företag som jag har varit i kontakt med har svårt att hitta rätt personer. Det problemet har vi inte, vi får in klart kvalificerade sökande till våra tjänster, säger Mats Eriksson till Ttela.

Däremot är det tidskrävande att få in ny personal i produktionen. 

Bland nyanställningarna finns bland annat 17 av eleverna i den senaste avgångsklassen på Teknikcollege på Nils Ericssongymnasiet.

De allra flesta jobben består av kvalificerade arbetsuppgifter som det i regel tar lång tid för nya industriarbetare att lära sig att utföra. Att vara med och lära upp nya medarbetare tar kraft från den befintliga organisationen.

– Till stor del handlar det om avancerade arbeten med lång upplärningstid. Det tar ofta 1-2 år, ibland väsenligt längre, att lära sig jobbet, vilket så klart kräver en stor arbetsinsats för de som redan finns här, sgäer Mats Eriksson.
 • Dec 12, 2018

  SACMI tecknar avtal med XMReality

  Nyheter Den internationella tillverkningskoncernen tecknar avtal för en global utrullning av XMReality Remote Guidance
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Paradoxen om avslöjande av din innovation

  Paradoxen handlar om att för att lyckas med öppen innovation så måste man dela med sig och därmed avslöja sin idé, som då riskerar att bli stulen, säger Ioana Stefan, forskare i industriell eknomi
  77