Foto: Hexagon.

Apr 12, 2018

Hexagon visar automatiserad tillverkningscell


Mätföretaget Hexagon Manufacturing Intelligence går från renodlat mätföretag till att alltmer inrikta sig på automation och integrationen mellan mätverktyg. På Elmia Verktygsmaskiner visar företaget en automatiserad tillverkningscell.

– Vi tror att det är branschens framtid och där vill vi ligga i framkant, säger Charlotta Swan, marknadskoordinator på Hexagon.

Allt i ett. På Elmia Verktygsmaskiner visar Hexagon upp stora delar av sitt sortiment samlat i en monter. Från att i grunden ha sålt mätmaskiner i olika utföranden till den tillverkande produktionen har företaget utökat sitt sortiment och riktat in sig på hur de olika verktygen integrerar.

– Vi har fokuserat på hur mätdatan kan användas för att optimera processer. Statistik och direkta förbättringar i tillverkningsprocesser blir allt mer viktigt och vi tror att den integrationen är framtiden inom branschen, säger Charlotta Swan.

I montern visas bland annat en 3D-scanner, portabla mätarmar, lasertrackers och vad som förväntas dra allra mest uppmärksamhet – en automatiserad tillverkningscell.

– Vi kommer att visa upp en minivariant av en tillverkningscell där vi visar hur en återkopplad process kan se ut. Dessutom har vi en mätmaskin tillsammans med en robot som laddar mätobjekten. Sedan mäts föremålet och mätdata samlas in för att kunna skickas till bearbetningsmaskin för återkoppling till processen, helt automatiserat. Det är vi väldigt stolta över att kunna visa upp, säger Charlotta Swan.

Det är inte första gången Hexagon finns representerade på mässan. Charlotta berättar att det varje år är Elmia Verktygsmaskiner som bokas först in i kalendern.

– Det är där våra kunder finns, både som besökare och som utställare. Det är en mycket viktig mässa för oss att finnas med på, säger hon.

Vad ser ni för utmaningar inom branschen?
– Vi behöver se till att vi i Sverige blir så pass effektiva i vår produktion att vi kan behålla den i landet. Det är viktigt för alla att arbeta smart. Är man effektiv och inte tummar på kvaliteten blir det kostnadseffektivt.

– Sedan handlar det om rekrytering. Vi märker av utmaningen hos alla kunder, att det finns ett jättebehov av mätteknisk kompetens. Vi samarbetar därför med Kunskapscompaniet, en yrkeshögskola som har utbildning inom mätteknik, och förhoppningen är att de studerande kommer ut och får arbete direkt, säger Charlotta.
 • May 22, 2018

  Affärer i fokus under Elmia Produktionsmässor

  Nyheter Svensk industri går för högtryck och står inför teknikskiften som kommer att förändra hela tillverkningsindustrin. Det var tydligt när Elmia Produktionsmässor bekräftade sin plats som Sveriges viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri.
  0
 • May 22, 2018

  Ytterligare ett rekordår för SMC Automation

  Branschnytt Torbjörn Lundberg, VD för det svenska bolaget berättar att Automation kommer tidigt i konjunkturcyklerna, och ser ännu inga tecken på minskad efterfrågan, tvärtom är orderböckerna fullare än någonsin.
  0
 • May 22, 2018

  Mässmaskinen gick till Gotland

  Branschnytt Snabbare och effektivare i både stora och små serier. Det är planen med nya maskinen som Gotlands Svets & Smide slog till på under Elmia Produktionsmässor.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • PLAY: Uniti träffar Koenigsegg

  Svenska elbilsuppstickaren Uniti besöker Christian von Koenigsegg. Se vad superbilsentreprenören har att säga om lilla Uniti.
  0