Kompetens - en brist inom svetsindustri.

Jun 25, 2018

De tar upp kampen mot kompetensbristen i svetsindustrin


"Ett stort problem för den svetsande industrin är att hitta rätt kompetens"

Montico har valt att ta kampen mot kompetensbristen inom svetsindustrin. Detta gör företaget genom att arbeta med en modell för utveckling av både utbildade och blivande svetsare. Modellen går från validering och utbildning till certifiering och arbete.

– Ett stort problem för den svetsande industrin är att hitta rätt kompetens. Det vi ofta hör när vi är ute bland företagen är att bemanningsföretag inte har kompetensen att hyra ut svetsare. Vi har däremot lång erfarenhet inom kompetensutveckling för företag inom svets, och även olika typer av utbildningar, och kan sedan matcha deras behov med rätt kompetens, säger Tomas Jonasson, produktionschef på Montico.

Modellen har Montico jobbat med i över tre år och Tomas Jonasson berättar att det har gett tydliga resultat. Bland annat genom en ökad uthyrning av personal till svetsande företag, samtidigt som modellen har inneburit en kvalitetssäkring av själva uthyrningsdelen. Det vill säga, rätt kompetens till rätt företag.

– Vi använder vår tekniska kunskap för att kartlägga kundernas behov, vilket vi sedan har användning av i matchningsprocessen. Därmed kvalitetssäkrar vi både mjuka värden som personlighet och hårda som vad svetsaren ska kunna, säger Tomas Jonasson.

– De som ska vända sig till oss är svetsande företag som ser att de står inför den här utmaningen både på kort och på lång sikt, avslutar Tomas. 

Svensk Verkstad.

 • Nov 16, 2018

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Reportage Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  0
 • Nov 16, 2018

  Nu kommer Ford lättaste superbil

  Reportage Kolfiberhjul och en motorhuv av polykarbonat är några av hemligheterna bakom lättviktaren med wow-känsla!
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  0

 • Teknik

  Norelems dämpare levererar rätt struktur

  Eftersom chockabsorption och vibrationsstyrning är kritiskt för långsiktig maskinprestanda så erbjuder norelems sortiment av industriella dämpare en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  12
 • Teknik

  Formfräsning produktivt och ekonomiskt

  Dormer Pramets familj med ekonomiska fräsverktyg har förstärkts med flertalet nya sortiment för medelfin bearbetning och finbearbetning inom formverktygstillverkning.
  18