Jonas Gustavsson, ÅF, och Ella Carlsson Sjöberg, Institutet för rymdfysik, är Årets alumner vid Luleå tekniska universitet. Foto: Luleå tekniska universitet.

Nov 5, 2018

De är årets alumner vid Luleå tekniska universitet


Två civilingenjörer från Luleå tekniska universitet, med karriärer som ”rymddoktor” respektive koncernchef för ett ingenjörs- och designföretag med kontor i över 30 länder.

 

Nu har Ella Carlsson Sjöberg och Jonas Gustavsson utsetts till Årets alumner vid sitt gamla lärosäte. Den 6 november tar de emot sina utmärkelser i Vetenskapens hus i Luleå.

Årets alumn är en utmärkelse som delas ut till personer som varit studenter vid Luleå tekniska universitet och som efter examen nått särskilt stora framgångar i sina karriärer.

De tidigare studenter som i år får ta emot den hedrande utmärkelsen är Ella Carlsson Sjöberg, chef och vikarierande föreståndare för Institutet för rymdfysik, och Jonas Gustavsson, vd och koncernchef för ÅF.

– Det är en stor ära för mig att få denna fina utmärkelse. Det känns oerhört kul och inspirerande! Luleå tekniska universitet har en speciell plats i mitt hjärta, en plats där jag fick vänner för livet och en plattform som hjälpt mig att förvekliga mina rymddrömmar, säger rymdfysikern Ella Carlsson Sjöberg, som brukar kallas för ”Sveriges Marsdoktor”.

– Jag är hedrad över att utses till Årets alumn och stolt över att ha läst vid Luleå tekniska universitet. Jag hade en väldigt bra studietid. Det är också roligt att se att universitetet har fortsatt utvecklas så positivt sedan jag pluggade där, säger Jonas Gustavsson, som leder ÅF, ett globalt företag med 10 000 medarbetare och kontor i över 30 länder.

I juryn som utser Årets alumn sitter representanter från Luleå tekniska universitet, Luleå Studentkår, Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet och LTU Business.

Motiveringarna för 2018 års vinnare är:
”Ella Carlsson Sjöberg har efter avlagd civilingenjörsexamen i rymdteknik från Luleå tekniska universitet haft en mycket framgångsrik karriär. I dag är hon chef och vikarierande föreståndare för Institutet för rymdfysik där hon dagligen jobbar med spjutspetsforskning inom rymden. Ella har doktorerat via Luleå tekniska universitets forskarskola i rymdteknik och disputerade 2008 med en avhandling om Mars. Hon har arbetat inom Försvarsmakten och på Esrange, Sveriges enda rymdraketbas. Ella är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet.”

”Jonas Gustavsson har efter avlagd civilingenjörsexamen i maskinteknik från Luleå tekniska universitet haft en mycket framgångsrik karriär, såväl i Sverige som internationellt. I dag är han vd och koncernchef för globala ingenjörs- och designföretaget ÅF och innan dess har han haft ledande positioner på bland annat ABB, Bombardier och Sandvik. Jonas är en mycket värdig företrädare för alumner vid Luleå tekniska universitet.”




 • Nov 16, 2018

  Vad krävs av en underleverantör för att vara med i matchen?

  Branschnytt I bilföretaget Cevts nya fabrik, som kommer anställa 3500 personer, krävs det senaste inom teknologi. Då blir det viktigt att även leverantörerna hänger med i den tekniska utvecklingen, menar Cevts vd Mats Fägerhag.
  121
 • Nov 16, 2018

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Reportage Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  57
 • Nov 16, 2018

  Nu kommer Ford lättaste superbil

  Reportage Kolfiberhjul och en motorhuv av polykarbonat är några av hemligheterna bakom lättviktaren med wow-känsla!
  329
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  57

 • Teknik

  Norelems dämpare levererar rätt struktur

  Eftersom chockabsorption och vibrationsstyrning är kritiskt för långsiktig maskinprestanda så erbjuder norelems sortiment av industriella dämpare en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  12
 • Teknik

  Formfräsning produktivt och ekonomiskt

  Dormer Pramets familj med ekonomiska fräsverktyg har förstärkts med flertalet nya sortiment för medelfin bearbetning och finbearbetning inom formverktygstillverkning.
  20