Sep 13, 2018

PLAY: Här flyttas den 160 ton tunga Yankee cylindern från Finland till Skärblacka


I förra veckan invigde BillerudKorsnäs sin gigantiska investering om 1,3 miljarder i Skärblacka. I satsningen ingick även en spektakulär flytt av en av världens största MG-pappersmaskiner, se filmen.

Den 5 september invigde BillerudKorsnäs en av Europas största och mest effektiva MG-pappersmaskiner på Skärblacka produktionsanläggning utanför Norrköping. Investeringen har ett sammanlägt värde om 1,3 miljarder kronor och Skärblackaenheten ska sysselsätta cirka 740 person, en utökning med drygt 50 medarbetare under 2018.

Investeringen avser dels en uppgraderad befintlig pappersmaskin och dels i en för bruket ny maskin för maskinglättat kraftpapper (MG-papper) och är del i BillerudKorsnäs satsning på att skapa ett världsledande MG-center i Skärblacka.

Ända sedan beslutet i juni 2016, att utveckla Skärblacka till ett världsledande centrum för tillverkning av MG-papper har ett intensivt arbete pågått, inkluderat en mycket spektakulär och sevärd flytt av en 160 ton tung Yankee cylinder från finska Tervasaari. Tervasaari-maskinen är en av de största MG-pappersmaskinerna i världen. 

Invigningen hölls av BillerudKorsnäs VD och koncernchef Petra Einarsson, avgående landshövdingen i Östergötlands län Elisabeth Nilsson, tillträdande landshövdingen i Östergötlands län Carl Fredrik Graf och fabrikschefen för Skärblacka produktionsanläggning Håkan Krantz. Drygt 500 personer deltog vid ceremonin på Trozelligalleriet i Norrköping.

– Det är med stor glädje och stolthet vi idag har invigt en av Europas största och mest effektiva MG-maskiner. Vi har med denna satsning dels förstärkt vår position som världsledande inom MG-papper och dels lagt en stabil grund för vidare utveckling av vår produktmix och vårt erbjudande, säger Petra Einarsson, vd och koncernchef BillerudKorsnäs.

Satsningen förbättrar BillerudKorsnäs produktmix, lägger grunden för en bredare produktportfölj med högre förädlingsvärde och visar att företaget förstärker sin ledande position som global leverantör av kraftpapper för förpackningsändamål.

Fakta om BillerudKorsnäs MG-center på Skärblacka produktionsanläggning:

 • Investeringsbelopp: 1,3 miljarder SEK
 • Produktionskapacitet: 460 000 ton/år, varav 180 000 ton MG-papper, vilket gör bruket till den största anläggningen för maskinglättat kraftpapper i Europa
 • Antal medarbetare: cirka 740 personer - en utökning med drygt 50 medarbetare under 2018

 • Sep 21, 2018

  Edeco Tool köper branschkollega

  Nyheter Efter mer än 30 framgångsrika år inom svensk industri tar nu värmländske verktygsspecialisten ett första steg mot skandinavisk expansion.
  0
 • Sep 21, 2018

  Robotisering och allt-i-ett-paket vinner

  Nyheter Om man automatiserar och lägger till idén med ett allt-i-ett-paket kan man sänka sina kostnader och investeringarna skulle betala sig på en relativt kort tid, säger Chris Dominic, logistikforskare vid Högskolan i Gävle.
  0
 • Sep 21, 2018

  Hon ska ta Nimo-KGs försäljning till nya höjder

  Branschnytt Med stor erfarenhet av internationell försäljning av komplex industriutrustning var Carina Thern ett välkommet tillskott när hon tillträdde Nimo-KG under sommaen.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT