Foto: PS Auction.

May 15, 2018

80 industrirobotar under klubban


Nu auktionerar biltillverkaren Nevs ut 80 industrirobotar från den gamla Saabfabriken i Trollhättan.

80 industrirobotar från den gamla Saabfabriken i Trollhättan säljs ut på auktion. Det är fabrikens nya ägare Nevs som gör sig av med utrustning som man inte har användning för.

-Auktionen är en av de största i sitt slag i Sverige, 80 robotar på en gång är väldigt mycket, säger Robin Åsedal på PS Auction, som hanterar auktionen. Normalt brukar det handla om en eller två som säljs.

Utrustningen har använts som svetsrobotar i karossfabriken på Saab för omkring tio år sedan. Det är robotar som går att använda till många andra automatiserade moment i en tillverkningsindustri. Hälften sattes i produktion 2008 och har bara varit installerade och uppkörda på ett skift under ett par veckor.

De fortfarande fullt moderna svetsrobotarna utgör en mindre del av utrustningen i den gamla Saab-fabriken.

Nevs tog över fabriken 2012 efter Saabs konkurs året före. Skälet för att göra sig av med robotarna är att det nu är inaktuell utrustning, som inte passar för den nuvarande och planerade framtida verksamheten.

-Saab-robotarna är ett bra exempel på hur företag kan omsätta utrustning som inte längre används till likvida medel - och samtidigt ge någon annan med andra behov möjlighet att komma över utrustning till en bråkdel av nypriset. Det blir en del av en cirkulär ekonomi och bättre resursanvändning för hela samhället, säger Robin Åsedal.

PS Auction räknar med att hitta köpare i Sverige eller andra europeiska länder, och samarbetar med en holländsk auktionssajt samt med de finska kollegorna.

-Sannolikt säljs minst hälften utomlands. ABB-robotarna har ett stort värde i Skandinavien, säger Robin Åsedal.

Hälften är ABB och andra halvan har märket Fanuc.

Auktionen pågår just nu och avslutas den 17 maj.

Till auktionen: https://psauction.se/
 • Nov 16, 2018

  Vad krävs av en underleverantör för att vara med i matchen?

  Branschnytt I bilföretaget Cevts nya fabrik, som kommer anställa 3500 personer, krävs det senaste inom teknologi. Då blir det viktigt att även leverantörerna hänger med i den tekniska utvecklingen, menar Cevts vd Mats Fägerhag.
  121
 • Nov 16, 2018

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Reportage Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  57
 • Nov 16, 2018

  Nu kommer Ford lättaste superbil

  Reportage Kolfiberhjul och en motorhuv av polykarbonat är några av hemligheterna bakom lättviktaren med wow-känsla!
  329
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  57

 • Teknik

  Norelems dämpare levererar rätt struktur

  Eftersom chockabsorption och vibrationsstyrning är kritiskt för långsiktig maskinprestanda så erbjuder norelems sortiment av industriella dämpare en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  12
 • Teknik

  Formfräsning produktivt och ekonomiskt

  Dormer Pramets familj med ekonomiska fräsverktyg har förstärkts med flertalet nya sortiment för medelfin bearbetning och finbearbetning inom formverktygstillverkning.
  20